Quantcast

New Scotland hopes to save historic barn

Town officials granted access to site after several years, push to relocate structure begins

A photo was taken during a December visit shows the interior of the LeVie barn in New Scotland.

A photo was taken during a December visit shows the interior of the LeVie barn in New Scotland.

— A reignited proposal to create an 18-lot residential subdivision adjacent to the Colonie Country Club has New Scotland officials scrambling to save the historic LeVie barn.

Town Board member Daniel Mackay said he reached out to owners of the LeVie barn property more than three years ago to determine what, if any, historical value the 115-year-old building had and if relocation would be possible. Mackay was able to recently arrange a visit and brought along several people to see the barn in December. He’s concerned the timeline to find a solution for the barn might now be too short, with developers looking to proceed and start construction, according to town officials.

“It is an awesome structure to be in,” Mackay said. “My personal assessment is that the structure is irreplaceable.”

The owners of the property, Country Club Partners, LLC, have used the barn as a storage facility for maintenance equipment and supplies of the Colonie Country Club. Near the end of 2010, the proposed subdivision was granted sketch plan approval, but further development stalled. Town officials believe the recession played a role in the delay.

Long struggle before barn visit

Mackay provided Spotlight News with a copy of the email he sent Barry Hollander, a co-owner of Country Club Partners, on Oct. 15, 2010, requesting to visit the barn.

“I’d like to get some photos of the interior post-and-beam construction and get an feel for potential obstacles and costs for potentially moving the structure,” Mackay said in the email. “Would you be comfortable with arranging a potential site visit for this purpose?”

Hollander replied on Oct. 19, 2010, and declined his request until further town approvals were received.

“An inspection of the barn at this time is premature,” Hollander said in the email. “After subdivision approval, we will be in position to build a new maintenance facility.”

0
Vote on this Story by clicking on the Icon

Comments

Use the comment form below to begin a discussion about this content.

Sign in to comment